Znane powiedzenie „Jesteś tym co jesz” idealnie ukazuje wpływ diety wegetariańskiej na nasze zdrowie i jej pozytywny wpływ na organizm przy wielu schorzeniach.
Przyczyną większości problemów zdrowotnych są złe nawyki żywieniowe Tradycyjne potrawy nadmiernie zakwaszają nasz organizm i jest to ogromne obciążenie dla metabolizmu komórkowego. Zakwaszenie obniża poziom tlenu w komórkach
i stwarza korzystne warunki do rozwoju bakterii i mikroorganizmów. Dlatego mamy mało energii i chorujemy. Jeżeli pozostawimy wszystko po staremu, żadna dieta nam nie pomoże.
Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska.
W razie choroby trzeba stosować sprawdzoną i skuteczną dietę wegetariańską. Należy sięgać po produkty naturalne, zawierające białko, witaminy, mikroelementy i błonnik - niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dieta wegetariańska pomaga w regeneracji organizmu w różnych chorobach, m.in.:
- choroby czynnościowe przewodu pokarmowego
- choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
- dieta w chorobach nerek i dróg moczowych
- przez żołądki do serca - czyli dieta w chorobach krążenia
- otyłość czy nadwaga?
- celiakia
- dieta antyrakowa
- cukrzyca
- dieta w chorobach wątroby, dróg żółciowych i trzustki
- dieta w chorobach jelita grubego
Również składniki mineralne zawarte w zbilansowanej diecie wegetariańskiej wpływają korzystnie na równowagę kwasowo – zasadową ustroju, co wpływa też pozytywnie na cerę.
Na przykład:
- wapń – wygładza skórę i nadaj jej miękkość niedobór wywołuje skłonność do występowania stanów zapalnych skóry i alergii.
- miedź i żelazo – poprawiają barwę skóry
- potas – zapobiega wysuszaniu się skóry i czyni mniej podatną na występowanie trądziku.
- cynk – goi rany zewnętrzne i wewnętrzne. Jego niedobór jest przyczyną występowania trądziku pospolitego, pojawiania się na skórze trudno gojących się wykwitów.
- jod – jego niedobór powoduje, że skóra staje się szorstka, sucha i łuszcząca się oraz ma sinawo-blade zabarwienie, a łokcie i kolana nabierają zabarwienia brunatnego.
Bogate w te składniki mineralne produkty wegetariańskie to m.in. groch, otręby, fasola, soczewica, kapusta, orzechy, migdały i sery.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz